We hebben allemaal wel ergens een schoenendoos verstopt met rafelende snoeren en oude hardware uit een ander tijdperk. Omdat technologiebedrijven elk jaar nieuwere, mooiere en snellere toestellen uitbrengen, is het niet meer dan normaal dat bepaalde toestellen hun waarde verliezen of in verval raken.
Het afval van smartphones, maar ook van verouderde desktops en laptops, belast het milieu nu al op een aantal verschillende manieren. De Verenigde Naties hebben in 2014 vastgesteld dat meer dan 40 miljoen ton apparaten en onderdelen op stortplaatsen terecht zijn gekomen. Je kunt wel nagaan dat dit vandaag de dag, ruim acht jaar later, nog veel meer is geworden. We bekijken vijf manieren om je ongewenste techproducten te recycleren, zodat je je liefde voor technologie kunt voeden zonder schuldgevoel.
Ga snel naar
1. Sites voor tweedehands verkoop
Er is een overvloed aan mensen op zoek naar technische producten op sites zoals Marktplaats. Niet iedereen kan zich de nieuwste technologie veroorloven en velen zijn bereid om een paar jaar te wachten en tweedehands te kopen om ervoor te zorgen dat ze een goede deal krijgen.
Het is echt een win-win voor iedereen. Jij krijgt wat geld terug en daarmee kun je deels een nieuw product aanschaffen, de koper krijgt technologie die bij hem past tegen een goede prijs. En bovenal: het product eindigt niet op de stortplaats waar het toestel mogelijk het milieu kan vervuilen.
2. Inkopers van techproducten
Als een tweede optie om je oude toestel te verkopen hebben we de inkopers van gebruikte consumentenelektronica. In ruil voor een vastgesteld bedrag kun jij je telefoon, tablet of andere apparaat bij deze inkopers inleveren. Deze inkopers kopen en gaan, maar Gsmloket en reBuy draaien bijvoorbeeld al heel lang mee, zegt Mobielverkopen. Sluit een goede deal en binnen een mum van tijd verkoop jij je oude gadget.
3. Schenken
Als je geen zin hebt in de rompslomp van het verkopen van je item, kun je het altijd aan een goed doel doneren – breng het bijvoorbeeld naar je plaatselijke liefdadigheidswinkel. Je kunt ook overwegen om je item te doneren aan een goed doel, bijvoorbeeld aan CliniClowns.
Dit is een bijzonder goede optie als je gadget niet goed werkt, want goede doelen leveren de telefoons toch in bij een gespecialiseerde partij. Deze knappen het op voordat ze het doorverkopen, terwijl het goede doel meeste een vaste bijdrage krijgt per ingeleverde telefoon. Plus, als ze het niet kunnen opknappen, zullen ze ervoor zorgen dat het op een verantwoorde manier gerecycled wordt.
4. Ruil het in bij het kopen van een nieuwe techproduct
Veel bedrijven die gadgets verkopen, halen ook jouw oude spullen op en recyclen deze gratis voor je. Het is echt een gemakkelijke manier om er zeker van te zijn dat je oude toestel op ethische wijze wordt gerecycled. Je hoeft het alleen maar af te geven (of versturen) wanneer je jouw nieuwe artikel in ontvangst neemt.
5. Controleer wat je gemeente inzamelt
Het is altijd de moeite waard om na te gaan wat jouw gemeente graag inzamelt als het om elektrische apparaten gaat. Soms kun je zelfs het oude apparatuur bij de gebruikelijke gemeentewerf deponeren. De gemeente moet er dan voor zorgen dat het naar een centrum wordt gestuurd dat er het beste gebruik van kan maken.
Het kan zijn dat je het naar een gespecialiseerd centrum in de regio moet brengen. Echter, zolang je de instructies volgt, kun je er zeker van zijn dat het item in beide gevallen op ethische wijze zal worden gerecycled.