Heb je je ooit afgevraagd waarom het geen goed idee is om je wachtwoorden op te slaan in je browser? Nou, je bent niet de enige. Veel mensen gebruiken deze handige functie om het onthouden van al die complexe wachtwoorden te vermijden. Maar dit is het ding: het opslaan van je wachtwoorden in je browser kan risico’s met zich meebrengen waar je misschien niet bij stilstaat. We gaan je vertellen waarom het verstandig is om deze functie te vermijden en hoe je je online veiligheid kunt verbeteren.
Geen wachtwoorden in browser opslaan?
Heb je er ooit aan gedacht om je wachtwoorden op te slaan in je browser? Nou, voordat je dat doet, zijn hier 11 goede redenen waarom je dat wellicht beter niet kunt doen.
1. Je wachtwoorden kunnen gestolen worden
Wanneer je je wachtwoorden opslaat in je browser, loop je het risico dat hackers deze informatie kunnen stelen. Als een cybercrimineel toegang krijgt tot je browser, kunnen ze gemakkelijk bij je opgeslagen wachtwoorden komen en deze misbruiken om je accounts over te nemen.
2. Je hebt minder controle over je wachtwoorden
Als je je wachtwoorden laat opslaan in je browser, verlies je een deel van de controle over je online beveiliging. Als je bijvoorbeeld je wachtwoord wilt updaten of een complexer wachtwoord wilt gebruiken, kan het moeilijk zijn om dit te doen als je afhankelijk bent van je browser om je wachtwoorden te beheren.
3. Je wachtwoorden zijn toegankelijk voor anderen
Als je je browser de mogelijkheid geeft om je wachtwoorden automatisch in te vullen, kan iedereen die toegang heeft tot je apparaat gemakkelijk bij je accounts komen. Dit is vooral een risico als je je apparaat deelt met anderen, zoals familieleden of collega’s.
4. Je wachtwoorden zijn niet versleuteld
Wachtwoorden die in je browser zijn opgeslagen, worden vaak in een niet-versleutelde vorm bewaard. Dit betekent dat ze relatief eenvoudig kunnen worden onderschept door kwaadwillende individuen. Het is dus veel veiliger om je wachtwoorden te beheren met behulp van een veilige wachtwoordmanager.
5. Je browser kan gehackt worden
Hoewel moderne browsers voortdurend worden bijgewerkt met nieuwe beveiligingsfuncties, zijn ze nog steeds niet volledig onkwetsbaar voor hackers. Als een hacker erin slaagt je browser te compromitteren, kunnen ze toegang krijgen tot al je opgeslagen wachtwoorden.
6. Je loopt het risico op phishing
Phishing is een veelvoorkomende aanvalstechniek waarbij hackers proberen je gevoelige informatie te stelen door zich voor te doen als een betrouwbare entiteit. Als je je wachtwoorden opslaat in je browser en een phishing-aanval tegenkomt, kan de hacker toegang krijgen tot al je opgeslagen wachtwoorden.
7. Niet alle websites ondersteunen automatisch invullen
Hoewel de meeste websites automatisch invullen in browsers ondersteunen, geldt dit niet voor alle websites. Hierdoor moet je nog steeds handmatig je wachtwoorden invoeren op bepaalde websites, zelfs als je ze hebt opgeslagen in je browser.
8. Je loopt het risico op verlies van opgeslagen wachtwoorden
Als er iets misgaat met je browser, bijvoorbeeld een technisch probleem of een hardwarestoring, loop je het risico al je opgeslagen wachtwoorden te verliezen. Dit kan leiden tot veel gedoe en frustratie bij het herstellen van je accounts.
9. Je bent afhankelijk van één apparaat
Als je je wachtwoorden opslaat in je browser, ben je beperkt tot het gebruik van één apparaat om toegang te krijgen tot je accounts. Als je je wachtwoorden beheert met behulp van een wachtwoordmanager, kun je gemakkelijk je wachtwoorden synchroniseren tussen meerdere apparaten.
10. Het is moeilijker om sterke wachtwoorden te gebruiken
Als je afhankelijk bent van je browser om je wachtwoorden op te slaan, kan het moeilijker zijn om sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken voor al je accounts. Wanneer je een wachtwoordmanager gebruikt, kun je eenvoudig complexe wachtwoorden genereren en opslaan zonder ze te hoeven onthouden.
11. Je verliest de controle over je privacy
Door je wachtwoorden op te slaan in je browser, geef je een stukje van je privacy op. Je browser heeft toegang tot je persoonlijke gegevens en kan deze mogelijk delen met adverteerders en andere derde partijen. Door gebruik te maken van een wachtwoordmanager behoud je meer controle over je privacy.