Als je het nieuws van de dag bekijkt, lees je wéér een verhaal over een datalek. Het lijkt erop alsof er dagelijks wordt ingebroken in de systemen van bedrijven en consumenten. Daarom ben je gaandeweg steeds bezorgder geworden over de beveiliging van je wifinetwerk. Door alle verhalen over mensen die ongeoorloofd toegang hebben tot andermans wifinetwerken wil je absoluut niet dat dit gebeurt met je eigen netwerk.
Op een dag, terwijl je thuis bent, besloot je daarom eens te kijken wie er allemaal verbonden zijn met je wifi-netwerk. Je gaat naar de router en logt in op de webinterface. Daar zie je een lijst met verbonden apparaten, waaronder je eigen telefoon, laptop en tablet. Maar je ziet ook een onbekend apparaat genaamd ‘Android_a5f3’ die verbonden is. Huh?
Je weet niet van wie dit apparaat is en daarom besluit je om onmiddellijk actie te ondernemen. Je verandert direct je wifiwachtwoord en blokkeert het onbekende apparaat van je netwerk. Had ik nu maar eerder gekeken wie er verbonden is met mijn wifinetwerk, denk je. Gelukkig is er geen data gestolen, maar het had ook zomaar anders kunnen lopen. Daarom is het verstandig om soms eens te kijken wie er verbonden is met je netwerk.
Ga snel naar
Wie is verbonden met je wifinetwerk?
Er zijn verschillende manieren om te achterhalen wie er verbonden is met een wifi-netwerk. Een van de eenvoudigste manieren is door in te loggen op de router en naar de lijst met verbonden apparaten te kijken. De meeste routers hebben een webinterface die toegankelijk is via een webbrowser. Je kunt ook specifieke software of apps gebruiken die je toegang geven tot deze informatie.
Om te achterhalen wie er verbonden is met je wifinetwerk, moet je dus eerst toegang krijgen tot je router. Dit kan meestal worden gedaan door naar de beheerpagina van de router te gaan via de webbrowser van je computer of mobiele apparaat.
Inloggen op de router
Inloggen op de router is mogelijk via een browser. Typ in het adresveld het IP-adres van de router om ernaartoe te gaan. De meeste routers gebruiken 192.168.1.1 als adres, maar niet allemaal. Als je router een ander adres gebruikt, kun je het adres op de volgende manier vinden.
- Typ cmd in de zoekbalk van Windows
- Open de opdrachtprompt
- Typ ipconfig en tik op Enter
- Zoek naar het IP-adres achter Default Gateway
- Het IP-adres dat wordt getoond is van de router
- Kopieer en plak het IP-adres in de browser-adresbalk
Het volgende scherm toont de inlogpagina van de router. Er wordt gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord om toegang te krijgen tot de router. Als je dit niet hebt gewijzigd, is dit de standaard gebruikersnaam en het wachtwoord voor de router. Normaal gesproken staan deze inloggegevens op een sticker op de router. Het kan ook een gebruikersnaam en wachtwoord zijn die je hebt ingevuld bij het instellen van de router.
Bekijken welke apparaten op het wifinetwerk zitten
De lijst met aangesloten apparaten vinden is niet moeilijk. Je moet ergens in de interface van de router naar de optie zoeken. Zoek naar een link of knop met een naam als ‘Gekoppelde apparaten’, ‘Connected devices’ of ‘Clients’. De lijst is meestal in het Netwerk-gedeelte te vinden. Op een Genexis-router is dit bijvoorbeeld te bekijken onder Network -> Clients.
Bekijk de lijst met apparaten om erachter te komen wie en wat er allemaal verbonden is met je wifinetwerk. Houd er rekening mee dat er tegenwoordig veel apparaten zijn die verbinding maken met de wifi. De lijst bevat daarom niet alleen computers, laptops, smartphones en tablets, maar ook smart-tv’s, gameconsoles, printers en misschien zelfs een wasmachine.
Veel routers tonen een lijst met apparaten die via DHCP zijn verbonden. De lijst toont waarschijnlijk een tabel met daarin alle ‘codenamen’ van de aangesloten apparaten. Dat zijn de Hostnames, IPv4-adressen en mac-adressen. Aan de hand van deze gegevens is het mogelijk om te achterhalen welke apparaten met het netwerk verbonden zijn. Weet jij wie en wat er allemaal verbonden is met je wifinetwerk?